Éčka v krmivech pro psy

K čemu éčka slouží

Definice Wikipedia: Přídatné látky (éčka) jsou chemické látky, které se přidávají do potravin kvůli vylepšení nebo zachování chuti nebo vzhledu. Konec definice. Oproti normálním (přírodním) přísadám jako je sůl, pepř, olej nebo ocet nejsou potravinářská éčka tradiční součástí našich pokrmů či potravin.

Éčka tedy slouží k zlepšení chuti, vůně, barvy a ke konzervaci. Barevnější limonáda. Krémovější omáčka. Křehčí sušenka. Nadýchanější houska. Smetanovější tvaroh. Jogurt v kterém zůstává každý kousek ovoce na svém místě. Potraviny a pokrmy mají být atraktivnější:

●  Naše pokrmy mají vábivě vonět >> Aby byla radost se do nich zakousnout

Éčka přeci nemohou být nezdravá

Éčka slouží efektivitě

  

●  Naše pokrmy mají báječně chutnat >> Aby byly s chutí (a hodně) konzumovány

●  Naše pokrmy mají být překrásně barevné >> Aby si i naše oči přišli na své

●  Laciné náhražky mají vypadat jako pravé >> aby nás nadchli skvělou cenou

●  Naše pokrmy mají dlouho vydržet >> Aby mohli dlouho stát v regále supermarketu

Mezi nejčastěji užívaná éčka patří látky ze skupin: barvící látky, konzervační látky, ztužovala, regulátory kyselosti, chuťové posilovače, kluzné látky, lakovací látky (pro hladký vzhled) nebo například sladidla. Je ale další široká škála éček, která výrobcům pomáhá potraviny (a krmiva) efektivně vyrábět. Jedná se například o zahušťovadla, kypřící látky, stabilizátory, emulgátory, rozpouštědla, látky protihrudkující a mnoho jiných produktů (laboratorních týmů).



Co E-čísla znamenají ?


E-číslo na etiketě výrobku znamená, že do potraviny byla přidána uměle vyrobená látka. Lidově těmto látkám říkáme éčka, spisovně jsou to přídatné látky a odborníci (výrobci éček a potravin) éčkům říkají aditiva. Seznam éček má být uveden na obalu výrobku názvem, kódem (např.: E 330) a nebo klasifikačním jménem (barvivo, chuťový posilovač, antioxidant apod.). Řazena mají být éčka sestupně v pořadí dle množství v jakém jsou v potravině obsažena.

Mnohá éčka mají více funkcí a proto mohou být na potravině deklarována různě. Například kyselinu citrónovou můžeme na etiketě potraviny číst jednou jako kyselina citrónová, nebo jako regulátor kyselosti a nebo také jako antioxidant. Jindy na etiketě potraviny stojí jen E 330. Zatím co při deklaraci formou kódu (např.: E 330) můžeme zbystřit pozornost, tak při deklaraci „kyselina citrónová“ vkládáme v supermarketu výrobek (je přeci bez éčka) s klidným svědomým do košíku.

Poznámka:  Záměr této deklarační variability můžeme jen tušit  (pravděpodobně to pomáhá prodejnosti výrobku).
 



Éčka přeci nemohou být nezdravá

Tato otázka je před schválením nového éčka (odborníky) pečlivě prověřována. Na pokusných zvířatech (zpravidla na krysách) je zjištěna dávka, která je jako maximální přípustná denní tolerovaná odsouhlasena. Dále je při schvalovacím procesu kalkulováno (odhadováno), kolik kterých potravin tak asi průměrný člověk (obvykle) denně sní.

Z těchto výpočtů (s přihlédnutím na možné častější pojídání jedné potraviny) je pro každou potravinu stanoven maximální přípustný obsah éčka. Ve schvalovacím dokumentu testovaného éčka je pak tato maximální tolerovaná denní dávka pro jednoho člověka (cca o 30%) snížena. Tato denní dávka éčka je pak deklarována jako zdravotně nezávadná. 

Poznámka:  To ovšem neplatí u alergiků, pro které již malé množství éčka může být nebezpečné. Podle vyšetřování EU komise v roce 2006 byla ale denní akceptovatelná dávka éček u dětí, která konzumovala bonbony, sušenky a jiné sladkosti překročena až o 1.200 %.

Často v diskusích slýcháme, že éčka přeci nemohou být nezdravá >> jinak by je přeci do potravin nepřidávali. Možným nebezpečím je skutečnost, že v různých potravinových výrobcích, zhotovených z více ingrediencí může být více různých éček. Testy jaký mají jejich kombinace vliv na zdraví se neprovádějí.

Éčka přeci nemohou být nezdravá

Éčka přeci nemohou být nezdravá

   

Slabinou testů, při kterých jsou zkoumány účinky éček na lidský organismus je také fakt, že zatímco člověk je vystaven účinkům éček v potravě dlouhé roky, tak testy jak působí éčka na organismus dlouhodobě se neprovádějí.

Jisté je že většina éček není vyrobena z přírodních substancí >> většina éček jsou syntetické (uměle vyrobené) látky (chemie), které organismus nezná. Přijaté nepřírodní látky extrémně zatěžují vnitřní orgány (játra, ledviny), které se pokusí (na úkor svých dalších funkcí) je pracně odbourat. Pro neznámé látky však tělo nezná mechanismy jak se jich může zbavit. Hrozí kolabs (například rakovina).

Vzhledem k rasantnímu nárůstu civilizačních chorob u lidí, tak jako i u našich psů (a koček) jako jsou například alergie, kožní problémy, kloubní potíže a především obávaná rakovina, na kterou v současné době umírá na 70% psů se právem můžeme domnívat, že moderní vylepšování optiky, vůně, chuti a prodlužování trvanlivosti potravin a krmiv pro psy má na zdraví zásadní vliv.



Jde to i bez éček ?

Většina průmyslově vyráběných potravin se bez éček neobejde. Polévky v sáčku by rychle zplesnivěly, limonády by měli vodovou barvu, margaríny a máslo by zežlukly, housky by rychleji ztvrdly, u salátových dresinků by se na dně usadily byliny a nahoře by plaval olej a například salámy (mastné výrobky) by rychle zasmrádly. Průmyslově vyráběné potraviny (pokrmy) by bez éček nevypadali atraktivně a především by dlouho nevydrželi (malá trvanlivost). To by se ale obchodníkům (a mnohým zákazníkům) nelíbilo.

Máme však docela bezpečnou možnost se éčkům z velké části vyhnout. Stačí si svá jídla či polévky vařit sami z čerstvých ingrediencí.

Dresink nebo tatarku si můžeme doma udělat sami a například ovocný jogurt bez éček získáme přidáním čerstvého ovoce (nebo domácí marmelády) do přírodního bílého jogurtu.



Stačí si svá jídla či polévky vařit sami

  

Ostatně domácí pokrm můžeme uvařit na pár dní dopředu a uchovat jej v ledničce. Osvědčenou možností (jak se vyhnout éčkům) je také konzervace svých doma uvařených jídel nebo doma vyrobených potravin zmražením nebo zavařením.

Novým trendem (na základě zvyšující se poptávky spotřebitelů) jsou výrobky bez éček. Proto někteří dodavatelé nebo výrobci potravin v oblasti BIO dnes začínají nabízet potraviny bez přídatných látek.

Informaci o absenci éček (nebo alespoň o absenci konzervačních látek) pak čteme na etiketách těchto výrobků.

Minimalizovat příjem éček u psů znamená prakticky stejná opatření jako u lidí. Stačí se vyhýbat hotovým krmivům. Nejméně škodlivých nepřírodních látek je logicky pouze v pokrmech, jejichž ingredience svým psům sami nakoupíme. Optimální je tedy syrová výživa psa (maso, kosti, zelenina) a nebo strava doma vařená.  

 



Seznam éček a nemocí

Přesnou tabulku v ČR schválených éček můžeme prohlížet na oficiálních stránkách Státního zdravotního ústavu. Bohužel zde ale najdeme jen kódové označení této látky, její název a klasifikaci. Například u E 330 se dozvíme, že jeto kyselina citrónová a že má klasifikaci: „regulátor kyselosti“ a nebo „antioxidant“. Tyto oficiální informace o E 330 nám však neprozradí z čeho to éčko je vyrobeno a jak může poškozovat zdraví.

Zajímavým, korektním (a především skutečně nezávislým) místem na internetu (v němčině) je nový Informační pól (server) témat výživy a zdraví www.food-detektiv.de s příznačným názvem: Dr. Watson Der Food Detektiv (Doktor Watson - detektiv výživy) s nadtitulem: Chemie im Essen kann Ihre Gesundheit gefahrden (Chemie v jídle může poškodit vaše zdraví). Pól je určen pro lidi, kteří chtějí vědět co jí.

Doktor Watson - detektiv výživy

 

Chemie v jídle může poškodit vaše zdraví - Doktor Watson - detektiv výživy


Těžištěm stránek je databanka s aktuálním seznamem schválených éček, které se dávají do potravin s informacemi o zdravotních rizicích spojených s nadměrným příjmem konkrétního éčka. Strukturované informace u každého éčka popisují: zdravotní rizika, kde a jak se v potravinářství používá a z čeho je to konkrétní éčko průmyslově vyrobeno. Druhý seznam umožňuje vybrat nemoc se seznamem éček, které se vznikem této nemoci pravděpodobně souvisejí.

Dále pól, který provozuje žurnalista a spisovatel pan Dr. Hans-Ullrich Grimm ve spolupráci s nezávislým institutem analýzy životního prostředí profesora doktora Jägera z Tübingenu www.institutdrjaeger.de a s nezávislou laboratoří potravin analytického institutu pana profesora Bostela ze Stuttgartu www.bostel.de přináší témata o potravinách a zdraví v podobě knih, článků a reportáží.



Éčka v krmivech pro psy 
 

Stránky detektiva výživy (www.food-detektiv.de) sice nejsou zaměřeny na zdraví psů ani koček, ale můžeme zde načerpat (srozumitelné) informace o chemických látkách (éčka), které se dávají do potravin, stejně tak jako do většiny krmiv pro psy, do pamlsků a také do psích doplňků výživy.

Éčka jsou i v krmivech pro psy
Éčka jsou i v krmivech

  

Zatím co přídatné látky (éčka) přidané do potravin je výrobce povinen na etiketě svého potravinového výrobku deklarovat, tak u krmiv pro psy (stejně jako u krmiv pro hospodářská zvířata) zákonná norma deklaraci přidaných E – preparátů zakazuje (éčková lobby).
Poznámka:  Napsat na pytel granulí jaká obsahuje éčka není ze zákona povoleno. 

Nejčastěji se do termicky extrudovaných granulí pro psy přidávají éčka z kategorií: barviva, ochucovadla, vůně a především konzervanty. Většina dodavatelů mouček z kterých se granule v extrudéru spékají pak navíc (aby se moučky u výrobců granulí dobře smíchaly) používá éčka protihrudkující a kluzná.



Doslov autorů k tomuto článku

Při naší maximální snaze o vyčerpávající a korektní podání našeho vědění si prosím vyhrazujeme právo na možnou neúplnost a proti případně irelevantním interpretacím výše uvedených textů. Tímto článkem chceme pouze pomoci přispět k osvětlení procesů, které se v organismu našich psů při výživě odehrávají.

Clemens a Ulrike Dingmann cdVet Naturprodukte
 

logo firmy cdVet

   

Autor článku:  cdVet team Naturprodukte.  Adresa: Industriestraße 11, 49584, Fürstenau, Německo.

Internet:  www.cdvet.de  e-mail: info@cdvet.de  Telefon: 0049 5901 9796-0  Fax: 0049 5901 9796-33

Překlad z německého originálu: Baron-team  www.baron.cz.  Zveřejněno: 12.7.2007


Obl íbené