Maso pro psy z přírodní lékárny
Kvalita syrového masa pro psy má významný vliv na jejich zdraví. Mezi hlavní kritéria kvality masa patří výživa zvířat, z kterých se masa pro psy dělají, čerstvost, absence kafilerních produktů a laciných plniv. Tato kritéria kvality splňují masa z přírodní lékárny Baron, která je dováží z Německa od důvěryhodného výrobce PAEX (více o výrobci níže).
Obsah
3. Porcování a přebalování na krmné dávky
6. Co jsou laciná plniva v mase
8. Proč nenabízíme vepřové a kuřecí
1. Vyvážený BARF koncept
Pro vyvážený BARF koncept „Celá kořist“ jsou v nabídce u Barona masa KOMPLET, která po vzoru vlka (žere celou kořist) obsahují svalovinu, vnitřnosti a také chrupavčité kosti. Složením jsou masa KOMPLET koncipována pro dlouhodobé krmení psů. Dále nabídka obsahuje zelené neprané dršťky se zbytky natrávené rostlinné potravy, které dodávají dobré bakterie pro zdravou střevní floru.
2. O výrobci masa pro psy
Maso pro psy dováží Baron od bratrů Lorenze a Wellema Clausenových z Německa, jejichž společnost PAEX je u chovatelů psů v Evropě známa svojí poctivou kvalitou (www.paex.de). Jako vyučení řezníci provozovali bratři rodinné řeznictví, kde odřezky masa prodávali lidem pro jejich psy. Stoupající zájem rozhodl >> v roce 1996 využili bratři Clausenovi své znalosti o zdravé výživě psů a zahájili výrobu masa pro psy.
3. Porcování a přebalování na krmné dávky
Po 20 až 30 minutách
Pokud máme menšího psa nebo kočku, můžeme maso naporcovat na denní krmné dávky a uložit do mrazáku. Při pokojové teplotě lze ploché balení masa (má výšku jen 2,5 cm) po 20 až 30 minutách velkým nožem oddělovat na denní porce. Maso oddělujeme řezáním na dřevěném prkýnku (na dřevě maso méně klouže) za přiměřeného tlaku na nůž.
Balení do fólie nebo do sáčku
Řezat maso můžeme na libovolně velké díly, tak, abychom získali porce o hmotnosti, které pro krmení svého psa nebo kočky potřebujeme. Nařezané porce masa zabalíme do potravinářské fólie, rozmražené maso můžeme přebalit do zavíracích sáčků a vrátíme do mrazáku.
4. Rozmražení a podávání masa
Rozmrazovat pomalu
Rychlé teplotní změny snižují kvalitu masa. Proto se maso při výrobě zmrazuje pomalu. Stejně tak rozmrazovat maso doporučujeme pomalu. Maso necháme nejprve rozmrazit v ledničce a po vyjmutí ho necháme prohřát při pokojové teplotě. Díky plochému balení se maso rychleji rozmrazí.
Nikdy v mikrovlnce
Nikdy prosím maso nerozmrazujte v mikrovlnné troubě. Radiové vlny (radiace) naruší buňky, poškodí strukturu masa a sníží jeho bioaktivitu (životní energii). Následkem je (podobně jako při vaření) mrtvé maso, které organismus zatěžuje, snižuje vitalitu psa a postupně poškozuje zdraví.
Nemocným teplejší
Nemocným a citlivým psům (kočkám) podáváme maso mírně ohřáté na 35 až 42 °C. Velmi šetrný a pozvolný ohřev v teplé vodě (udržíme v ní ruku) nebo v troubě o teplotě maximálně 42 °C nastartuje v mase činnost vlastních enzymů s výsledkem lepší stravitelnosti a chuti. Maso ve vodě ohříváme zabalené v sáčku.
Nekovová miska
Syrové maso podáváme v nekovové misce (keramika, plast). Elektrická vodivost kovů mění polaritu životní energie, což snižuje bioaktivitu syrových (živých) potravin, stejně tak jako syrového masa. Proto se při podávání masa vyvarujeme kontaktu s kovy (misky, lžičky, nože apod.).
5. Kolik masa krmit
2 až 5 % hmotnosti
Za předpokladu, že krmíme pouze syrovým masem, dáváme psům a kočkám 2 až 5 % ideální hmotnosti zvířete na jeden den. Skutečné množství denní dávky masa regulujeme podle životní situace zvířete. Při přechodu na syrové maso je optimální začít krmit 2 %. Často u tohoto množství zůstaneme (méně je vždy lepší než více).
Tlustý, hubený
Kromě životní situace a stavu zvířete patří mezi hlavní kritéria pro stanovení optimální denní krmné dávky nadváha, hubenost, aktivita, kondice, nemoc, zatížení zvířete, březost nebo kojení a jiná. Obecně méně krmíme při nadváze, nižší aktivitě a také při řešení zdravotních problémů nebo při nemoci.
6. Co jsou laciná plniva v mase
Vyšší zisk
Někteří výrobci masa pro psy a kočky pro dosažení nižší ceny masa anebo vyššího zisku přidávají do masa různá laciná plniva. Laciným plnivem rozumíme komponenty, které jsou velmi levné. Obvykle se jedná o odpady. Pokud je jejich vlastník neumí prodat nebo přenechat, pak je musí předat kafilérii a zaplatit.
Kůže, moučky
Mezi používaná plniva do masa pro psy patří separát z kostí, rozemleté kůže, masokostní nebo rostlinné moučky (produkty z kafilérie) nebo odpady výrobců potravin. Velmi laciným plnivem je také sója nebo odpadní tuky.
Separát z kostí
Separát jsou zbytky masa, šlach a vaziva, které se po vylouhování (chemie) za vysoké teploty a tlaku oddělují z povrchu kostí a kloubů hospodářských zvířat. Vysoká teplota a louh nechají vzniknut mrtvou chemizovanou hmotu s nadbytkem anorganického vápníku, který organismus zatěžuje.
Chutné lákadlo
Po obarvení do růžova a ochucení (éčka) se laciný separát stane lákavým plnivem pro výrobce levných párků, sekané a salámů (pro lidi), stejně tak jako pro výrobce konzerv, kapsiček, granulí nebo mraženého masa pro psy a kočky.
7. Co jsou kafilerní produkty
Uhynulá zvířata, zkažené maso
Kafilérie je podnik, ve kterém se podle stupně znehodnocení odstraňují anebo zpracovávají odpady živočišného původu, jako například:
- Uhynulá nebo uspaná zvířata (hospodářská i domácí).
- Neprodejné části zvířat jako jsou velké kosti, kopyta, rohy, obsah střev.
- Prošlé páchnoucí maso a uzeniny z prodejen a restaurací.
Mrtvoly v mase pro psy
Zdali tento materiál místo v kafilérii skončí v mase pro psy je věcí profesní a lidské cti výrobců masa pro psy.
Odolají jen korektní
Nabídkám masa zadarmo od chovatele, z jatek, z kafilérie nebo z prodejen odolají jen korektní výrobci masa pro psy a kočky.
8. Proč nenabízíme vepřové a kuřecí
Toxické zatížení
Odpovědí na otázku proč nenabízíme vepřové nebo kuřecí maso je naše snaha dodávat toxicky co nejméně zatížená masa. Tedy masa, která co nejméně zatěžují organismus psů a koček a jsou tak vhodnou podporou také při řešení zdravotních problémů.
Nepřirozená výživa
Jako poradci přirozeného zdraví z přírodní lékárny víme, že hlavní příčinou nemocí zvířat (také hospodářských) je nepřirozená výživa. Většinou tepelně zpracovaná hotová krmiva s umělými vitamíny, konzervanty a ochucovadly (chemie).
Absence výběhu
Také vdechování amoniaku z moči a exkrementů u trvale ustájených zvířat spolu s absencí výběhu na slunci a na louce poškozuje zdraví. Právě prasata a kuřata jsou obvykle krmena nepřirozenou výživou v uzavřených prostorech. Proto je jejich maso často zatíženo překyselením, zavodněním nebo záněty (rakovina).
9. Skladování masa u Barona
Profesionální mrazící box
Masa pro psy a kočky do skladu Barona dováží mrazírenské auto. Masa skladujeme ve vlastním profesionálním mrazícím boxu o rozměrech 4 x 6 metrů při teplotě mínus 18 až 20°C. Stěny, podlaha, strop stejně jako dveře jsou z oplechovaných, hustě vypěněných panelů, silných 10 centimetrů.
Splňuje veterinární podmínky
Box je vybaven dveřmi s vytápěným pryžovým těsněním (aby nepřimrzly), plastovými lamelami ve vchodu (menší únik chladu po otevření dveří), osvětlením a omyvatelnou podlahou. Mrazící box Barona tak splňuje přísné veterinární a hygienické podmínky pro skladování mraženého masa pro psy a kočky.
10. Kdy a jak maso posíláme
Ve fóliových vaničkách vakuově balené maso posíláme uvnitř ČR od pondělí do středy (dodání do 24 hodin). Na Slovensko neposíláme (riziko rozmražení). Maso je zmraženo na mínus 18 °C v thermo obalu, a vydrží zmrzlé až 48 hodin. Díky thermo balení vydrží maso po rozmražení ještě 1 až 2 dny zachlazené a nezkažené. Proto ho můžeme i při zpožděném dodání bezpečně krmit nebo znovu zamrazit.
11. Výhody masa od Barona
Rozumí výživě – Lidé z Barona rozumí přirozenému zdraví a tím správné výživě psů.
Umějí poradit – Hodnotným přínosem je poradenství – lidé z Barona umí poradit.
Koncept z lékárny – Koncept „Celá kořist“ (maso, vnitřnosti, kosti) pro kompletní BARF.
Poctivý výrobce – Výrobcem masa je společnost PAEX známá svojí poctivou kvalitou.
Z volného chovu – Zvířata výhradně z volných chovů krmených přirozenou stravou.
Žádná laciná plniva – Masa od Barona neobsahují laciná plniva, ani kafilerní produkty.
Autor článku: Jaroslav Langer – zakladatel přírodní lékárny Baron.cz. Zveřejněno: 11. 3. 2012