Knihy s návody co máme jíst pro zdraví

Vitariáni nevaří – Lidé, kteří nevaří (jedí vše syrové) si říkají Vitariáni (od slova vitalita), což vystihuje, jak se vitariáni cítí. Syrové výživě se také říká Živá strava nebo RAW (čteme ró). Kuchařským knihám s recepty na přípravu syrových jídel se říká RAW kuchařky / Kuchařky živé kuchyně anebo Kuchařky zdravého nevaření. 

Rozdělení knih – Na této stránce jsou RAW Kuchařky a Speciály. Kuchařky obsahují recepty na všechny druhy syrových jídel (dle zpracování) jako např.: předkrmy, polévky, hlavní jídla, nápoje, saláty, zálivky nebo deserty. Speciály se věnují jedné formě přípravy >> mixování (smoothie), lisování (šťávy), kvašení nebo klíčení.

Lisované šťávy

Vlákniny zbavené šťávy lisované z ovoce a zeleniny jsou nejrychleji stravitelné >> tím šetří energii trávení. Proto pití šťáv urychluje nárůst energie a regeneraci (podpora při nemoci). Šťávy patří do každého jídelníčku. Také s nimi ředíme nebo sladíme smoothie. Více v knize Šťávy a míchané nápoje z přírody.

Kvašená zelenina

Kvašení (fermentování) je proces podobný trávení, při kterém se štěpí enzymy, množí živiny a prospěšné bakterie (probiotika). Zkvašením získáme živou, lehce stravitelnou léčivou stravu. Je to nejzdravější způsob zpracování a konzervace zeleniny. Průvodcem je kniha Kvašená zelenina pro zdraví a vitalitu.

Klíčky a výhonky

Klíčení uvolňuje v budoucích rostlinkách energii a zablokované enzymy. Tím probouzí jejich životní sílu. Z tvrdých semínek, obilovin a luštěnin získáme klíčením poživatelnou a zdravou potravu po celý rok. Zelené výhonky travin a obilnin jsou výborné také pro léčivá zelená smoothie. Více v knize Domácí klíčky.

Vlastní potraviny

Potraviny jako ovoce, zelenina nebo ořechy o kterých na 100 % víme, že nejsou chemicky zatížené (postřiky, hnojení), a že vyrostli v úrodné půdě plné živin, si můžeme vypěstovat pouze sami. Kompletní návod na pěstování vlastních potravin v truhlíku doma nebo na zahradě presentuje kniha Ekozahrady.

Pro psy a kočky

Lisované šťávy a mixovaná smoothie z ovoce, zelených listů a zeleniny, stejně jako kvašená zelenina, klíčky, zelené výhonky z luštěnin a osení z obilnin (tráva) jsou vhodným doplněním výživy také psů a koček. Zařazením do jídelníčku tak přispívají ke zdraví našich čtyřnohých partnerů.

Další informace

Shrnutí našich vědomostí o přirozeném zdraví s odkazy na pečlivě vybrané knihy o zdraví nabízí článek Jak se uzdravit změnou stravy. Mezi přínosné kapitoly v článku patří zejména: Příčiny nemocí a možnosti uzdravení, Proč máme jíst stravu syrovou, Jak si na syrové stravě pochutnat, Co a jak máme pro zdraví jíst, anebo Jak začít zdravě jíst.

Zobrazit celý text
  • Zelená pro život

    První pomoc při nemoci >> Bestseller syrové stravy z ovoce a listů po vzoru šimpanzů. 30 receptů na léčivé zelená a lahodná smoothie.      O autorce – ...
    Dostupnost: Skladem 10 Ks
  • Živá kuchyně, cesta ke zdraví

    Velká kuchařka s širokým přesahem informací. Vše, co potřebujeme vědět o živé stravě, o tom jak ozdravit jídelníček a životní styl.   O autorce – Paní Judita ...
    Dostupnost: Pouze pár kusů 3 Ks
  • Zdravě a syrově – změna je život

    Kuchařka zdravého nevaření s příběhem o vyléčení autorky syrovou stravou. Návod na upevnění zdraví s recepty na chutná živá jídla. O autorce – Paní Radmila Zrůstková ...
    Dostupnost: Pouze pár kusů 2 Ks
  • Škola živé stravy – vitariánství

    Abeceda výživy a její směry. Průvodce vitariánstvím k přirozenému zdraví + příběhy českých průkopníků a kuchařka živé stravy.   O autorce – Paní Anna Hýžová ...
    Dostupnost: Skladem 5 Ks
  • Divoké a jedlé zelené rostliny

    Atlas volně (divoce) rostoucích jedlých rostlin, které jsou zdravější než pěstované (a zdarma). Proto ideální pro léčivá zelená smoothie. O autorovi – Sergei Boutenko ...
    Dostupnost: Skladem 5 Ks
  • Šťávy a míchané nápoje z přírody

    Zdravotní účinky, detoxikace a půsty, odpovědi na časté dotazy + spousta receptů lisovaných šťáv a mixovaných smoothies.   O autorech – Paní Radmila Zrůstková ...
    Dostupnost: Pouze pár kusů 3 Ks
  • Kvašená zelenina pro zdraví a vitalitu

    Kvašení je nejzdravější způsob zpracování a konzervace živé, lehce stravitelné léčivé stravy. Historie – Přínosy – Recepty.   O autorovi – Karel ...
    Dostupnost: Skladem 4 Ks
  • Domácí klíčky po celý rok

    Klíčení probouzí životní sílu rostlin. Zdravá potrava po celý rok. Zelené výhonky pro zelená smoothie, vhodná také pro psy a kočky.   O autorce – Rita ...
    Dostupnost: Skladem 4 Ks
  • Čerstvé ovocné a zeleninové šťávy

    Lékař a otec syrových šťáv shrnuje v knize 70 let praxe v léčení živou stravou. Dožil se 116 let. Šťávové recepty na konkrétní nemoci.   O autorovi – Doktor ...
    Dostupnost: Skladem 4 Ks
  • Ekozahrady – návod na soběstačnost

    Návod k vytvoření jedlé ekozahrady nebo rodového statku pro soběstačnost (výživa, bydlení), ekologii a život v souladu s přírodou.   O autorovi – Jaroslav ...
    Dostupnost: Skladem 4 Ks



Obl íbené