Výběr knih s návodem co jíst pro zdraví

1) Proč syrová strava – Z knih na stránce Knihy pro zdraví víme, že hlavní příčinou nemocí je horkem zničená (mrtvá) strava >> Ohřev nad 42 °C při vaření, pečení a smažení degraduje životní energii potravin, ničí enzymy, vitamíny a minerály. Proto pro zdraví jíme potravu syrovou (živá strava) >> Čím více, tím pevnější zdraví.

2) Jak si pochutnat – Pro většinu lidí je představa rozloučit se s milovanými vařenými a pečenými jídly nepřijatelná. Naštěstí tito lidé nemusí být smutní, protože kuchařky syrové stravy jako např.: Živá kuchyně, cesta ke zdraví nabízí spoustu receptů živých jídel, která pěkně vypadají, lákavě voní a hlavně báječně chutnají ☺.

3) Zaměření knih – Na této stránce jsou Kuchařky a Speciály. Kuchařky obsahují recepty na všechny druhy syrových jídel (dle zpracování) jako např.: předkrmy, polévky, hlavní jídla, nápoje, saláty, zálivky nebo deserty. Speciály se věnují jedné formě přípravy >> Mixování (smoothie), Lisování (šťávy), Kvašení nebo Klíčení.

4) Zelená smoothies – Rozmixováním ovoce a zeleniny docílíme lepší a rychlejší stravitelnosti. Tím ušetříme energii trávení. Rozmixování je nutné hlavně u zelených listů, protože uvolní živiny z tuhé celulózové vlákniny. Na 200 smoothie receptů převážně s ovocem a listovou zeleninou obsahuje kniha Zelené smoothie.

5) Co jsou zelené listy – Zelené listy jsou např.: Římská salát, Špenát, Rukola nebo Polníček (říkáme jim listová zelenina) >> více v knize Zelené smoothie. Výživnější jsou divoce (volně) rostoucí byliny jako např.: Pampeliška, Jitrocel, Kopřiva nebo Šťovík a listy stromů jako např.: Bříza, Lípa, Javor >> více v knize Divoké a jedlé.

6) Důležitost zeleného – Kniha Zelená pro život popisuje důležitost zelených listů ve výživě, protože obsahují v optimálním množství všechny živiny. Zejména Chlorofyl (zkapalněné slunce a nositel kyslíku), Vlákninu (čištění střev), Omega 3 mastné kyseliny (metabolismus) a Bílkoviny v ideální formě jednotlivých aminokyselin.

7) Lisované šťávy – Vlákniny zbavené šťávy lisované z ovoce a zeleniny jsou nejrychleji stravitelné >> tím šetří energii trávení. Proto pití šťáv urychluje nárůst energie a regeneraci (podpora při nemoci). Šťávy patří do každého jídelníčku. Také s nimi ředíme nebo sladíme smoothie. Více v knize Šťávy a míchané nápoje z přírody.

8) Kvašená zelenina – Kvašení (fermentování) je proces podobný trávení, při kterém se štěpí enzymy, množí živiny a prospěšné bakterie (probiotika). Zkvašením získáme živou, lehce stravitelnou léčivou stravu. Je to nejzdravější způsob zpracování a konzervace zeleniny. Průvodcem je kniha Kvašená zelenina pro zdraví a vitalitu.

9) Klíčky a výhonky – Klíčení uvolňuje v budoucích rostlinkách energii a zablokované enzymy. Tím probouzí jejich životní sílu. Z tvrdých semínek, obilovin a luštěnin získáme klíčením poživatelnou a zdravou potravu po celý rok. Zelené výhonky travin a obilnin jsou výborné také pro léčivá zelená smoothies. Více v knize Domácí klíčky.

Dále se v knihách "Co jíst pro zdraví" můžete dozvědět               

10) Co a kolik čeho jíst – Optimální výživu pro nejvyšší úroveň zdraví tvoří Ovoce (50 %) a Listová zelenina (30 %). Ostatních 20 % tvoří Zelenina (zejména kvašená), Mořské řasy, Naklíčená semena, Ořechy a Včelí produkty. 3 až 5 % mohou (nemusí) tvořit syrové živočišné potraviny >> kozí mléko, vejce a občas třeba i tatarský biftek.

11) Jak jídla jíst – Pro maximální využitelnost (stravitelnost) živin a pro úsporu energie trávení jíme 60% ovoce a zeleniny rozmixované (smoothies) a 20 % vylisované (šťávy). Ostatních 20 % potravin jíme nezpracované (rozkoušeme je). Dodržováním doporučení z bodů 10 až 14 docílíme nejvyšší možné úrovně zdraví.

12) Co a jak máme pít – Ovoce a zelenina obsahují až 90% té nejkvalitnější organické (živé) vody >> 2 kg obsahují cca 1,7 litru přirozeně nejzdravější vody / šťávy. Navíc pijeme denně cca 3 dl čisté vody. Vhodná je voda destilovaná nebo filtrovaná reverzní osmózou. S touto vodou ředíme také smoothies, šťávy nebo polévky.

13) Výběr potravin – Při výběru zdraví nejpřínosnějších potravin se řídíme těmito kritérii: 1) Divoce rostoucí (nejvíce živin v optimálních poměrech) 2) Bio kvalita (více živin a méně chemie) 3) Zralost (chuť, zásadotvornost) 4) Čerstvost (časem ubývá energie) 5) Lokálnost (vypěstováno co nejblíže, místní soběstačnost, ekologie).

14) Co nejíst (omezit) – Pro upevnění zdraví omezit (lépe nejíst) především horkem degradovaná (mrtvá) jídla (vaření, pečení, smažení). Dále omezit (lépe nejíst) Cukr a potraviny, které ho obsahují / Pečivo / Maso, Vejce, Mléko a mléčné výrobky. Čím méně mrtvých (vařených) a živočišných produktů, tím pevnější zdraví.

15) Brát doplňky stravy? – Při podílu syrové stravy nad 70 % a dodržování bodů 10 až 14, doplňky stravy brát nemusíme. Jinak používáme organické (živé) doplňky, jejichž enzymy snižují zátěž z mrtvé stravy. Tato kritéria splňuje např. enzymový doplněk Regulatpro Bio, o kterém píší lékaři v knize Diagnóza: „Konečně zdráv!“.

16) Vyzkoušet 6 týdnů – O zdravé výživě je dostupná spousta informací a názorů. Informace na této stránce jsou vědomosti čerpané z knih kompetentních autorů, PLUS naše vlastní zkušenosti. Přesto nevěřte a vyzkoušejte 6 týdnů zvětšit podíl syrové stravy (co nejvíce) >> Získáte vlastní zkušenost, a té už věřit můžete ☺.

17) Jak začít zdravě jíst – Zdravě jíst můžete začít hned. Stačí si k snídani místo pečiva se šunkou, müsli s mlékem nebo koláčku (vše mrtvé) dát jen ovoce >> celé, jen šťávu nebo smoothie (vše živé). Nejzdravější je ZELENÉ SMOOTHIE, které chutná a do oběda zasytí. Už po první živé snídani se budete cítit lépe >> To Vás potěší ☺.

18) Jak se dělá ZELENÉ SMOOTHIE – Do mixéru dáme zelené listy (bod 5), zalijeme hrnkem vody a rozmixujeme na kaši. Přidáme sladké ovoce (banán, jablko nebo ananas) a společně s listy domixujeme. ZELENÉ SMOOTHIE je hotovo. Hmotnostní poměr 30% listy a 70% ovoce. 200 úžasných receptů nabízí kniha Zelená smoothie.

19) Jak dále zdravě jíst – Nárůst energie, jasnější mysl, pár kilo dole a ústup zdravotních potíží motivuje. Další zvyšování podílu živé stravy závisí na úrovni zdraví, které chceme docílit. Při výskytu detoxikačních projevů (dočasné zhoršení stavu) rychlost přechodu na živou stravu zpomalíme. Týká se hlavně silně zatížených lidí.

20) Najít spřízněné duše – Pokud nemáte podporu v okruhu rodiny, přátel, nebo spolupracovníků, potom doporučujeme vyhledat spřízněné duše a spojit se s nimi jinde. Najít je můžete pod klíčovými slovy Vitariáni / Živá, syrová nebo RAW strava. Zde jsou lidé, kteří jedí syrovou stravu a rádi Vás podpoří.

21) Pro psy a kočky – Lisované šťávy a mixovaná smoothies z ovoce, zelených listů a zeleniny, stejně jako kvašená zelenina, klíčky, zelené výhonky z luštěnin a osení z obilnin (tráva) jsou vhodným doplněním výživy také psů a koček. Zařazením do jídelníčku tak přispívají ke zdraví našich čtyřnohých partnerů. Viz knihy v této nabídce.

22) Vlastní potraviny – Potraviny jako ovoce, zelenina nebo ořechy, o kterých na 100 % víme, že nejsou chemicky zatížené (postřiky, hnojení), a že vyrostli v úrodné půdě plné živin, si můžeme vypěstovat pouze sami. Kompletní návod na pěstování vlastních potravin v truhlíku doma nebo na zahradě presentuje kniha Ekozahrady.

Doslov autorů

Šíření informací o přirozeném zdraví je naším posláním. Proto jsme s láskou a mimořádnou péčí vybrali nejdůležitější knihy a sepsali informace, které Vám při upevňování zdraví mohou pomoci. Přínosné studium a odvahu ke změnám Vám za Baron tým přeje Jaroslav Langer >> Zakladatel přírodní lékárny.

 

Zobrazit celý text

Produkty, které pomáhají

  • Zelené smoothie – Revoluce ve výživě

    Přirozená, super výživná a zdravá strava po vzoru šimpanzů (ovoce a zelené listy) + 200 receptů s léčivou silou zelených smoothies.   O autorce – Ruská ...
    Dostupnost: Pouze pár kusů 5 Ks
  • Živá kuchyně, cesta ke zdraví

    Velká kuchařka s širokým přesahem informací. Vše, co potřebujeme vědět o živé stravě, o tom jak ozdravit jídelníček a životní styl.   O autorce – Paní Judita ...
    Dostupnost: Pouze pár kusů 5 Ks
  • Šťávy a míchané nápoje z přírody

    Zdravotní účinky, detoxikace a půsty, odpovědi na časté dotazy + spousta receptů lisovaných šťáv a mixovaných smoothies.   O autorech – Paní Radmila Zrůstková ...
    Dostupnost: Pouze pár kusů 4 Ks
  • Divoké a jedlé zelené rostliny

    Atlas volně (divoce) rostoucích jedlých rostlin, které jsou zdravější než pěstované (a zdarma). Proto ideální pro léčivá zelená smoothie. O autorovi – Sergei Boutenko ...
    Dostupnost: Pouze pár kusů 5 Ks
  • Zdravě a syrově – změna je život

    Kuchařka zdravého nevaření s příběhem o vyléčení autorky syrovou stravou. Návod na upevnění zdraví s recepty na chutná živá jídla. O autorce – Paní Radmila Zrůstková ...
    Dostupnost: Pouze pár kusů 4 Ks
  • Kvašená zelenina pro zdraví a vitalitu

    Kvašení je nejzdravější způsob zpracování a konzervace živé, lehce stravitelné léčivé stravy. Historie – Přínosy – Recepty.   O autorovi – Karel ...
    Dostupnost: Pouze pár kusů 5 Ks
  • Domácí klíčky po celý rok

    Klíčení probouzí životní sílu rostlin. Zdravá potrava po celý rok. Zelené výhonky pro zelená smoothie, vhodná také pro psy a kočky.   O autorce – Rita ...
    Dostupnost: Pouze pár kusů 5 Ks
  • Škola živé stravy – vitariánství

    Abeceda výživy a její směry. Průvodce vitariánstvím k přirozenému zdraví + příběhy českých průkopníků a kuchařka živé stravy.   O autorce – Paní Anna Hýžová ...
    Dostupnost: Pouze pár kusů 5 Ks
  • Čerstvé ovocné a zeleninové šťávy

    Lékař a otec syrových šťáv shrnuje v knize 70 let praxe v léčení živou stravou. Dožil se 116 let. Šťávové recepty na konkrétní nemoci.   O autorovi – Doktor ...
    Dostupnost: Pouze pár kusů 5 Ks
  • Ekozahrady – návod na soběstačnost

    Návod k vytvoření jedlé ekozahrady nebo rodového statku pro soběstačnost (výživa, bydlení), ekologii a život v souladu s přírodou.   O autorovi – Jaroslav ...
    Dostupnost: Pouze pár kusů 5 Ks



Obl íbené