Rozdíly mezi granulemi pro psy

Porovnání granulí extrudovaných za horka s granulemi lisovanými za studena a jejich vliv na zdraví psů.

Vítejte v článku přírodní lékárny „Rozdíly mezi granulemi pro psy“. Z příčin nemocí víme, že zdraví psů nejvíce zatěžuje nezdravá výživa. Největší zátěž představují horkem degradované granule. Proto v tomto článku srovnáváme dosud na trhu nejvíce zastoupené granule termicky (za vysoké teploty) extrudované s granulemi šetrně lisovanými za studena. Také se podíváme na zdraví škodlivé umělé vitamíny, které jsou v extrudovaných a bohužel také ve většině granulí lisovaných za studena. Související článek >> První granule BEZ umělých vitamínů.

 

Přejeme získání přínosných informací vedoucích k upevnění zdraví Vašeho psa.

 

Obsah článku

  1. Jak se dělají krmiva termicky extrudovaná
  2. Jak se dělají krmiva lisovaná za studena
  3. Rozdíl mezi přírodními a umělými vitamíny
  4. Přirozená očista střevních stěn
  5. Shrnutí rozdílů a obsah masa
  6. Proč mnozí nelisují krmiva za studena
  7. Rozdíl mezi lisovanými krmivy
  8. Kompetence výrobce Fit-Crock
  9. Kompletní krmivo neexistuje
  10. Související články o zdraví psů
  11. Pomohl Vám článek & Chcete nás podpořit?

 

 

1. Jak se dělají krmiva termicky extrudovaná

Levnější výroba – Termicky extrudovaná krmiva jsou vyrobena rychlejší (levnější) technologií extrudace. Práškové komponenty se podle receptury promíchají a přidá se voda. Vznikne kaše.

Vysoká teplota – Kaše se v extrudéru za vysokého tlaku (cca 4 atmosféry) a vysoké teploty (120 až 200 °C) protlačením přes děrovanou šablonu (výměnné koncovky pro různé velikosti a tvary granulí) za syčivého třesku promění v granule.

Mrtvá krmiva – Touto vysokou teplotou jsou zničeny enzymy a přírodní vitamíny. Ostatní potravinové složky jsou spečením poškozeny (mrtvé krmivo). Bioaktivní látky se znehodnocují již při teplotě 50 °C.

Přidávají umělé – Po teplotním znehodnocení přírodních vitamínů výrobcům granulí nezbývá nežli do svých krmiv přidat umělé vitamíny, které kromě marketinku (hra na hodně vitamínů) mají úlohu krmivo konzervovat.

 

2. Jak se dělají krmiva lisovaná za studena

Pomalejší, ale šetrná – Krmiva pro psy Fit-Crock jsou na rozdíl od termicky extrudovaných krmiv vyrobena sice pomalejší (dražší), ale zato šetrnou technologií lisováním za studena.

Promíchání, protlačení – Krmné komponenty se podle receptury promíchají, přidá se škrob z topinamburů (přírodní pojivo) a směs se protlačí přes trubkové koncovky lisovacího stroje. Vylisované tyčinky se po usušení lámou na menší kousky.

Zachování vitamínů – Lisování za studena garantuje, že prakticky všechny enzymy, přírodní vitamíny, minerály a ostatní bioaktivní látky zůstanou ve své původní podobě a v celém původním spektru organismu psa k dispozici.

Krátká trvanlivost – Aby vydržela 1 až 2 roky jsou extrudovaná krmiva konzervována umělými vitamíny. Krmiva Fit-Crock využívají přirozenou konzervaci vysušením masa a rostlinných složek. Díky absenci konzervantů mají životnost pouze 5 až 6 měsíců >> omezení, které pro zdraví psů rádi akceptujeme.

 

3. Rozdíl mezi přírodními a umělými vitamíny

Dlouhý čas byla existence umělých (syntetických) vitamínů mnohými výrobci krmiv a doplňků výživy pro psy, stejně jako veterinárními lékaři a experty zdravé výživy utajována nebo alespoň nezveřejňována. Přitom dnes už víme, že umělé vitamíny, které imunitní systém nezná, jsou zdraví škodlivé. Smutnou skutečností také je, že tyto chemizované látky jsou v extrudovaných a bohužel také ve většině granulí lisovaných za studena.  Více informací nabízí článek Rozdíl mezi přírodními a umělými vitamíny.

 

4. Přirozená očista střevních stěn

Technologickou podmínkou extruse pro výrobu extrudovaných granulí je použití jemně namletých surovin (prachové moučky). Rozemletím je zničena vláknina a krmiva už nemají strukturu původních potravin. Střevo pak tuto kaši (konzistence jako kal) identifikuje jako natrávenou potravu. Proto nemá potřebu trávení a jeho peristaltika (pohyby střevních klků) dříve či později zleniví. Následně se střeva začnou zanášet a vniklý nános se stává živnou půdou pro plísně, bakterie a červy.

Dostatek vlákniny – Krmivo cdVet Fit-Crock je šetrně slisováno za studena z hrubě namletých surovin (struktura jako strouhanka). Z rostlinných složek a bylin tak obsahuje dostatek vlákniny pro očistu střev.

Intenzívně tráveno – Díky hrubě namletým složkám není krmivo Fit-Crock ve střevě identifikováno jako již natrávená potrava a je pohyby střevních klků (peristaltika) intenzívně rozmělňováno a tráveno.

Přirozená očista – Za studena lisované krmivo cdVet Fit-Crock je ve střevě pohybováno a posunováno, což je společně s vlákninou podmínkou pro přirozenou očistu střevních stěn. Potrava se neusazuje na stěnách.

Čistá střeva – Při optimálním samočistění střevních stěn je výrazně sníženo nebezpečí vzniku hnilobného a kvasícího nánosu, který je živnou půdou pro anerobní bakterie a plísně. Více informací nabízí článek Příčiny nemocí psů.

 

5. Shrnutí rozdílů mezi granulemi

Obsah masa u extrudátů je maximálně 30 %

Suroviny z kterých jsou granule vyrobeny mají být ve složení řazeny sestupně podle hmotnosti v suchém stavu, což mnozí výrobci nedodržují a dávají maso na první místo. Důležitým faktem je, že za horka extrudované granule mohou obsahovat maximálně 30 % masa, protože extrudační technologie výroby vyžaduje rostlinný podíl minimálně 70 %. U granulí lisovaných za studena pak tento technologický limit není a výrobce do nich může podíl masa třeba 60 %, anebo i více.

Granule vyráběné termickou extruzí

  • Horkem degradovaná bioaktivita
  • Obsahují umělé vitamíny
  • Obsahují umělá ochucovadla
  • Zanášejí střeva >> počátek nemocí
  • Mají dlouhou trvanlivost >> 1 až 2 rok

Za studena lisované granule

  • Zachovány bioaktivní látky
  • Obsahuje přírodní vitamíny
  • Neobsahují umělá ochucovadla
  • Čistí střeva >> posílení imunity
  • Mají krátkou trvanlivost >> 5 až 6 měsíců

 

6. Proč mnozí výrobci nelisují krmiva za studena

Níže je vyjmenováno několik pravděpodobných důvodů, proč většina současných výrobců extrudovaných krmiv zatím ještě nedělají za studena lisovaná krmiva s přírodními vitamíny, tak jak je jako první začala v roce 1998 vyrábět Německá společnost „cdVet – Přirozené zdraví zvířat“.

  • Nerozumí přirozené výživě psů
  • Nevědí, že horko degraduje bioaktivitu krmiva
  • Lisovat za studena je pomalejší >> nepokryje poptávku
  • Suroviny musí být prvotřídní kvality >> pak se ale méně vydělá​

 

7. Rozdíl mezi lisovanými krmivy

Někteří výrobci horkem extrudovaných krmiv už zareagovali na poptávku zákazníků na krmiva, která podporují zdraví jejich psů. Proto začali nabízet také za studena lisovaná krmiva. Výrobci jsou ale pod tlakem prodejců, kteří nerozumí zdravé výživě psů a vyžadují dlouhou trvanlivost. Proto výrobci také do granulí lisovaných za studena přidávají zdraví škodlivé umělé vitamíny, které je současně konzervují.

 

8. Kompetence výrobce lisovaných krmiv Fit-Crock

Tvůrcem receptur a výrobcem lisovaných krmiv Fit-Crock je přírodní léčitel zvířat pan Clemens Dingmann >> zakladatel německé společnosti cdVet Natürliche Tiergesundheit (Přirozené zdraví zvířat). Společnost cdVet je od roku 1998 lídrem na trhu čistě přírodních krmiv, doplňků stravy a produktů pro péči o zvířata, které lze prohlížet na www.cdvet.de nebo v přírodní lékárně pro psy a kočky na baron.cz.

 

9. Kompletní krmivo neexistuje

My u Barona jsme přesvědčení, že „Kompletní hotové krmivo neexistuje“. Člověk sice může psa dlouho krmit pouze jedním druhem krmiva, ale tím ho nedokáže optimálně zaopatřit. Proto se ani v tomto bodě neodchýlíme od našeho korektního poradenství a doporučujeme krmit psa optimální a přírodě nejbližší syrovou stravou BARF (syrové maso, kosti, zelenina). Akceptovatelným kompromisem je částečný BARF (syrové maso / krmivo Fit-Crock).

 

10. Související články o zdraví psů

 

11. Pomohl Vám článek & Chcete nás podpořit?

Pokud jsme informacemi v tomto článku přispěli k nastartování změn vedoucích k upevnění zdraví Vašeho psa, pak se splnil záměr našeho poslání, kterým je šíření informací o přirozeném zdraví psů. Chcete-li naše aktivity podpořit, řekněte o článku lidem, kteří řeší zdravotní problém svého psa (sdílejte). Zde je adresa článku: https://www.baron.cz/clanky-o-zdravi-psu/rozdily-mezi-granulemi-pro-psy/, kterou můžete svým známým poslat.

 

Dopřejte sobě a svému psovi doplněk stravy z fermentovaného ovoce a zažijte prasílu přírody

 

Autor článku: Jaroslav Langer – Zakladatel přírodní lékárny Baron.cz. Zveřejněno: 11. 3. 2012 / Korektury: 21. 10. 2019.