Zelenina z ekozahrady

Kód: 364863
Neohodnoceno
705 Kč 705 Kč bez DPH 705 Kč / 1 ks
Skladem (3 ks)
Možnosti doručení

Inspirativní průvodce pro všechny, kteří se zajímají o pěstování zeleniny z ekozahrad. 

Jaroslav Svoboda je průkopník permakultury a přírodních zahrad v Čechách. Znalosti získal studiem v zahraničí. Pořádá kurzy Designu Ekozahrad a Rodového statku. Na více než 500 stranách plných tipů, rad a zajímavostí ohledně pěstování zeleniny na zahradě po celý rok, v knize najdete také cca 1000 fotografií. Ať už jste začátečník, nebo pokročilý zahrádkář, tato kniha Vám bude vždy velikou inspirací a pomocníkem. Vyzkoušené metody založené na fungování přírodních ekosystémů střídá výběr nejvhodnějších plodin a nejpřirozenější metody péče o záhony i rostliny. Dočtete se zajímavosti o chovu drůbeže a přirozeném krmení psů. Kromě soběstačnosti se kniha zaměřuje i na radost z pěstování zeleniny. Je to užitečný průvodce pro každého, kdo chce mít na své zahradě zdravou a chutnou zeleninu. 

  • Jaroslav Svoboda, průkopník permakultury a ekozahrad.
  • Vytvořte si svůj jedlý zeleninový ráj zábavnou formou.
  • Buďte v souladu se svou zahradou, vnímejte souvislosti.
  • Naučte se poznat a pěstovat jednotlivé druhy zeleniny.
  • Inspirujte se osvědčenými recepty na zpracování úrody.

Detailní informace

Detailní popis produktu

Obsah knihy Zelenina z ekozahrady pro radost a soběstačnost

 

Představení knihy a jejího vzniku

Proč pěstovat doma a s láskou

Která realita je normální

 

TVORBA ZÁHONU

Tajemství kořenů zelenin

Hlubinné zúrodnění záhonů

Zázrak zvaný dřevěné uhlí

Povrch a svrchní vrstva záhonů

Ukázkové zúrodnění minizáhonků pro pařníky

Tvorba vyvýšeného záhonu

Kompostování

Rychlý živý Berkeley kompost

 

PĚSTOVÁNÍ

Zeleninová a potravinová soběstačnost

Bezorebné a bezrycí pěstování

Superplevely, hrdinové širých lánů

Posloupnost plodin během roku

Záhony jedoucí ve třech tratích

Zeleninová polykultura a jiné kultury

Strategie odplevelení záhonů

Ředkvičkovo-mulčové odplevelení

Kopřivy zúrodňovačky

Odkopřivování záhonoviště dýněmi

Nastavte slimákům hranice

Kvalitní osivo zeleniny

Pouštní výroba zeleniny

Předpěstovávání odolných sazenic

Předpěstování těch teplomilných

Permakultura času a vědomí

Zvládne pěstování zeleniny i žena sama?

 

VÝBĚR PLODIN

Dělení rostlin do skupin dle různých kritérií

Ačokča

Bazalka

Bob

Brokolice a květák

Celer

Cibule

Cukety a patizony

Černý kořen

Česnek

Dýně

Fazole

Fenykl

Hrách

Kadeřávek a "Nero di Toscana"

Kedlubny

Kiwano

Konopí

Kopr

Koriandr

Kukuřice

Lebeda zahradní

Lichořeřišnice

Mangold

Melouny

Mochyně peruánská

Mrkev

Okurky

Papriky

Perila

Pastinák a petržel

Pórek

Rajčata

Růžičková kapusta

Ředkvičky a ředkve

Řepy

Salát

Špenát

Tabák

Tuřín a vodnice

Zelí

Okrasné letničky na záhoncích

 

ZÁHONOVIŠTĚ

Záhonoviště

Prvky tvořící záhonoviště

Plánovací proces záhonoviště

Stvoření záhonoviště velkým třeskem

Sklad a výroba záhonových materiálů

Slunce pohání naši zahradu

Aromatické bylinky

Bylinková spirála v záhonovišti

Trvalky pro maximální efekt

Zídky, zdi, gabiony a ploty kolem záhonoviště

Záhonovištní kvíz nejen pro děti

 

ZELENINA V KUCHYNI

Brokolice a květák

Cukety a patizony

Cibulové zeleniny v kuchyni

Dýně na všechny způsoby

Kořenová zelenina v pestré paletě barev

Kapusty a kadeřávek

Luštěniny

Mangold

Pikantní listová zeleniny

Rajčata, papriky a okurky v kuchyni

Různé natě a jejich využití

Ředkvičky, ředkve, tuřín, kedlubny, vodničky

Řepa červená a cukrová

Saláty

Špenátové zeleniny

Zelí

Zimní improvizovaná zelenina

Méně obvyklá jedlá inspirace

 

DRŮBEŽ A PSI

Slimákožravé kachny

Slepice ve výběrovém řízení

Přirozené krmení psů (i lidí)

 

MĚSÍCE V ROCE

Samé změny!

Únor

Jaro

Březen

Duben

Květen

Léto

Červen

Červenec

Srpen

Podzim

Září

Říjen

Listopad

Zima

Prosinec

Leden

Podzimní hojnost a jarní hladový paradox

Zimní hojnost

 

Dovolme si tvořit s lehkostí

O autorech

Doslov

Doporučená literatura o jídle, pěstování a rostlinách

Rejstřík

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.

Nevyplňujte toto pole: