Co je RAW Strava a Vitariánství

Vitariáni jsou chytří, protože nevaří. Jedí všechno syrové a své výživě říkají Živá nebo RAW strava.

Vítejte v článku Přírodní lékárny Baron „RAW Strava a Vitariánství“. Vitariáni jsou chytří Lidé, protože si potravu neničí horkem (Vaření, Pečení, Smažení). Své výživě říkají Syrová / Živá / nebo také RAW strava. Vitariánství je od slova „Vitalita“ >> Proto si můžeme představit, jak se Vitariáni výborně cítí. Při sušení nebo ohřevu RAW stravy se nepřekračuje teplota 42 °C. Vitarián si dá místo řízku banán nebo salát  >> UŠETŘÍ Peníze a Čas. Související článek >> Zdravá výživa Lidí.

 

 

Vitarián si dá místo řízku banán nebo salát >> UŠETŘÍ Peníze a Čas.

 

Obsah článku

  1. Co je mrtvá strava
  2. Proč jíst potravu syrovou
  3. Porozumět svému druhu
  4. Jak poznat, že jsme Plodojezci
  5. Jak si na RAW stravě pochutnat
  6. Co, Jak a Kolik čeho jíst
  7. Doplňky stravy
  8. Pomohl Vám článek
  9. Autor článku

 

 

1. Co je mrtvá strava & Ohřev nad 42°C degraduje energii

Tepelně zpracovaná strava / Horkem degradovaná jídla nebo Nepřirozená výživa jsou pojmy pro nezdravou výživu, které říkáme Mrtvá strava. Vzniká ohřevem potravin a jídel nad 42 °C při Vaření, Pečení nebo Smažení. Horko ničí Vitamíny a Enzymy, degraduje BioAktivitu (životní energie) a přeměňuje zásadotvornost potravin na kyselinotvorné, což je (vedle nesprávného složení) hlavní příčinou nemocí. Informace co se v těle odehrává při konzumaci mrtvé stravy nabízí v odstavcích 6 až 9 článek Příčiny nemocí.

 

Ohřev nad 42 °C degraduje životní energii potravin, ničí enzymy, vitamíny a překyseluje.

 

2. Proč jíst potravu syrovou & Jsme z živých buněk

a) Jsme z živých buněk & Jako ovoce a zelenina

Naše svaly, kosti, kůže a orgány vytvořila příroda z živých buněk. Ano, naše těla, stejně jako syrové potraviny (ovoce, zelenina, byliny), jsou z živých buněk. Pouze syrové potraviny jsou BioAktivní >> mají životní energii a enzymy. Proto živé buňky našich těl potřebují horkem nepoškozenou syrovou (živou) stravu.

 

 

 

b) Proč zvířata nevaří & Chtějí zůstat zdravá

Všichni živočichové (kromě lidí) se řídí instinkty. Proto jedí potravu tak, jak ji uloví, nebo najdou >> ANO …. svou potravu jedí syrovou. Proto volně žijící zvířata nejsou nemocná. Navíc Zvířata jedí potravu přirozenou svému druhu >> Srnky jedí trávu, Lev maso a Opice ovoce. Jen člověk zapomněl, CO má jíst.

c) Proč v ZOO krmí syrové & Aby byla zdravá

Zeptejte se chovatelů v ZOO, proč svým svěřencům jejich potravu NEvaří, proč jim NEdávají konzervy, nebo za horka extrudované granule. Odpověď zní >> Dáváme zvířatům syrovou stravu, aby byla zdravá. Nikdy by nás nenapadlo dávat jim horkem degradované krmení, protože víme, že by onemocněla.

 

3. Porozumět svému druhu & Kdo má co jíst

a) Anatomické rozdíly & Zuby, Drápy, Střevo

V knize Zázračná detoxikace syrovou stravou, která je učebnicí biologie a abecedou léčitelství autor Dr. Robert Morse na straně 17 píše „Jezte pouze potraviny pro člověka biologicky určené“. Na straně 18 pak popisuje Anatomické a Fyziologické rozdíly mezi Masožravci / Všežravci / Býložravci a Plodožravci, zejména rozdíly v trávicím ústrojí >> Zuby (tvar, účel) / Slinné žlázy (kyselost) / Žaludek (velikost, počet) / Střevo (délka).

  • Masožravci >> Kočka, Lev, Tygr / Jedí >> 80 % Maso, 20 % Rostliny / Zuby: špičáky k usmrcení a nůžkové stoličky.
  • Všežravci >> Ptáci, Vepř, Pes / Jedí >> 60 % Maso, 40 % Ovoce a Byliny / Zobáky nebo zuby jako Masožravci.
  • Býložravci >> Kůň, Srnka, Zajíc / Jedí >> 100 % Trávu a Listy / Přední zuby k trhání trávy a ploché žvýkací stoličky.
  • Plodojezci >> Člověk, Opice / Jedí >> 100 % Ovoce a Listy / Přední zuby k ukousnutí ovoce. Rozmělňovací stoličky.

b) Co tankujeme do auta & Druh paliva

Při opuštění porodnice nám nedali návod na výživu našeho nového těla. V tom jsou prodejci aut důslednější a k novému autu dávají příručku, kde je napsáno, čím máme auto krmit (jaký druh paliva máme tankovat). Když druh paliva spleteme (natankujeme nesprávné), tak se auto zastaví. Také naše tělo natankované nesprávným palivem se zastaví. Jen to trvá déle.

 

 

4. Jak poznat, že jsme Plodojezci & Zuby / Drápy

a) Podívat se na Zuby & Nemáme špičáky ani nůžkové stoličky

Pro zjištění, zdali je člověk vybaven pro lov a jedení masa kořisti otevřeme před zrcadlem ústa. Vpředu uvidíme rovné zuby pro ukousnutí ovoce a vzadu ploché stoličky pro rozmělnění ovoce a listů >> Jasný argument, že jsme Plodojezci. Masožravci mají vpředu dlouhé špičáky pro usmrcení kořisti, a vzadu nůžkové stoličky pro ukousnutí masa, šlach a kostí.

b) Ruce na utržení jablka & Nemáme ostré vytahovací drápy

Otevřete dlaň, vložte do ní jablko a pomalu zavírejte prsty …. ANO, ruce člověka jsou vytvořeny pro uchopení a utržení ovoce ze stromu, stejně tak jako k utržení listů, květů nebo bylin. Naše ruce nemají ostré vytahovací zahnuté drápy jako kočka. To znamená, že nejsme vybaveni k zachycení kořisti. Proto je zřejmé, že jsme Plodojezci a nikoliv Masožravci.

ZÁVĚR >> Pro udržení nebo posílení zdraví musí Člověk respektovat svůj živočišný druh a jíst to, co mu předurčil jeho Stvořitel >> PŘÍRODA. Jsme (stejně jako opice) Plodojezci. Při pochybách jestli VAŘIT či NEVAŘIT si připomeňme, že jsme (stejně jako syrové potraviny) z živých buněk, a že zvířata také nevaří.

 

5. Jak si na RAW stravě pochutnat

a) Proč si pochutnat & Hrozí návrat k mrtvé stravě

Krásné, voňavé a chutné jídlo je pro nás jeden z požitků, o který nechceme přijít. Proto při přechodu na syrovou (živou) RAW stravu je důležité vybírat si jen jídla a nápoje, které nám opravdu chutnají. JINAK Při konzumaci nudných jídel nevalné chuti hrozí návrat k vařené (mrtvé) stravě. JEDNA z možností, jak zjistit co by nám chutnalo, je návštěva RAW Restaurace.

b) Jak si pochutnat & Pořídit si RAW kuchařku

Pro většinu lidí je představa rozloučit se s milovanými vařenými, smaženými a pečenými jídly nepřijatelná. Naštěstí nemusí být smutní, protože na trhu jsou RAW kuchařky zdravého nevaření, které představují spoustu receptů na zdravou výživu. ANO …. Můžeme jíst syrová živá jídla, která pěkně vypadají, lákavě voní ale hlavně báječně chutnají.

 

RAW Kuchařky představují živá jídla, která krásně vypadají, lákavě voní a báječně chutnají.

 

c) Špagety, Pizza, Sýr, Chléb, Dort & Vše už vymyšleno

ANO …. RAW syrová (živá) jídla plná Životní Energie a Vitamínů chutnají lépe než jídla mrtvá. NAVÍC se nemusíme vzdát Špaget, Pizz, Sýrů, Chleba, Polévek ani Dortů. Vše už vymyšleno a vyzkoušeno. Stačí si pořídit RAW kuchařku, vybrat jídlo, pořídit suroviny a tvořit. Nebo zajít do RAW Restaurace a pochutnat si bez práce.

 

Syrové lze udělat Špagety, Pizzu, Sýry, Chléb, Polévky i Dorty >> Vše už vymyšleno.

 

d) Výběr RAW Kuchařky & Dostupnost RAW surovin

RAW Kuchařky zdravého NEvaření obsahují recepty na Předkrmy, Polévky, Hlavní jídla, Nápoje, Saláty, Zálivky nebo Deserty. K dostání jsou také Speciály pro Smoothie, Šťávy, Kvašení nebo Klíčení. RAW Kuchařky s recepty na (v ČR dostupné suroviny) podle kterých vaříme u Barona  lze prohlížet na stránce Zdravá výživa - knihy.

 

 

e) Mám rád teplé jídlo & Ohřát na 42 °C + Ohřev talíře

Mnozí lidé mají rádi teplé jídlo a syrovou stravu si představují jako studená jídla. Přitom například syrové polévky a živá hlavní jídla můžeme jíst příjemně teplá. Stačí je v hrnci na kamnech opatrně ohřát na 42 °C a servírovat na předehřátém talíři. Pak si přijdou na své (pochutnají si) také vyznavači teplých jídel. A to je dobrá zpráva.

 

6. Co, Jak a Kolik čeho jíst & Viz 3. Strava Šimpanze

Druhy potravin a množství & Co jedí lidé a co šimpanzi

Grafy ukazují rozdíly ve výživě (druhy a množství) u Většiny lidí (1), u Vitariánů (2) u Šimpanze (3). V levém grafu vidíme, že většina lidí jí  95 % nesprávných potravin, a ještě mrtvé. Vitariáni nevaří, což je správně, jedí dostatek ovoce, ale málo zelených listů. Proto se Vitariáni cítí báječně, ale nedocílí 100 % zdraví. Optimální složení zdravé výživy Lidí představuje Strava šimpanze >> graf 3 vpravo.

 

7) Doplňky stravy & Při částečném Vitariánství

Při dodržování zásad zdravé výživy (druhy a složení), a při podílu syrové stravy nad 80% jsme výživově optimálně zaopatřeni. Proto doplňky stravy nepotřebujeme. Při částečném Vitariánství do 80 % podáváme BioAktivní doplněk stravy z kaskádově fermentovaného ovoce, ořechů, zeleniny a bylin Regulatpro Bio.

 

Regulatpro Bio posiluje imunitu a BIOlogizuje zejména tepelně zpracovanou potravu.

 

8. Pomohl Vám článek & Chcete nás podpořit?

Pokud informace v tomto článku přispěli k nastartování změn ve Vaší výživě vedoucí k upevnění zdraví, pak se splnil záměr našeho poslání, kterým je Šíření informací o přirozeném zdraví. Chcete-li naše aktivity podpořit, řekněte o článku lidem, kteří se o Zdravou výživu zajímají. Zde je adresa článku: https://www.baron.cz/clanky-o-zdravi-lidi/co-je-raw-strava-a-vitarianstvi/.

 

9. Autor článku

Autorem článku je Jaroslav Langer, zakladatel přírodní lékárny Baron, kde rozumíme přirozenému zdraví. Proto  prezentujeme pouze informace, kterým věříme. Přejeme získání přínosných informací, vedoucích k upevnění zdraví. Zveřejněno 23. 5. 2019.

 

"Zdraví upevňuje Živá strava, Láska a Pohyb"