Rozdíl mezi umělými a přírodními vitamíny

Zdravotní přínos umělých (syntetických) vitamínů byl, a stále ještě je předmětem diskusí. Dlouhý čas byla existence umělých vitamínů mnohými výrobci krmiv, doplňků výživy, veterinárními lékaři a experty zdravé výživy utajována nebo alespoň nezveřejňována. Tento postoj se dnes již pomalu stává neudržitelným, a proto nadešel čas (pro zdraví rozdílné) přínosy vitamínů umělých a přírodních korektně pojmenovat.

 

Obsah

1. Co je vitamín?

2. Co jsou přírodní vitamíny?

3. Co jsou umělé vitamíny?

4. Jak umělé vitamíny v krmivu nebo doplňku poznáme?

 
Přírodní vitamíny jsou v syrových potravinách.   Umělé vitamíny vyrobil člověk – přírodu nenahradí.

1. Co je vitamín?

Vitamín je substance, která spolu s bílkovinami, tuky a sacharidy patří k základním složkám potravy. V organismu lidí, tak jako zvířat mají vitamíny a enzymy funkci katalyzátorů biochemických reakcí a podílejí se na metabolismu bílkovin, tuků a cukrů. Existuje 13 základních typů vitamínů, které si organismus (až na výjimky) nedokáže sám vyrobit, a proto je musí získávat prostřednictvím výživy. (Zdroj: Wikipedia)

Zpět na obsah

2. Co jsou přírodní vitamíny?

V syrových potravinách – Přírodní vitamíny jsou obsaženy ve všech syrových potravinách (ovoce, zelenina, maso, vejce, obilniny), kde jsou vázány do přírodní struktury dané potraviny, což je chrání před poškozením oxidací, chladem či teplem slunečného záření. Tato ochranná struktura, kde jsou vitamíny vázány se například u ovoce nebo zeleniny nazývá Flavonoidy.

Působí antioxidačně – Flavonoidy, jinak nazývané také bioflavonoidy, či vitamín PP, jsou látky náležející mezi rostlinné sekundární metabolity. Jsou známé pro své antioxidační působení. Celkem jsou souborem asi 60 látek, majících kladný vliv na organismus, zvláště pak na cévy (Zdroj: Wikipedia).

Ničí se vařením – Vitamíny a enzymy se ničí při teplotě 50 °C (extruze, vaření, smažení, dušení).

Zpět na obsah

3. Co jsou umělé vitamíny?

Náhražka zničených – Umělé vitamíny používané dnes v termicky extrudovaných krmivech pro psy (granule) a konzervách mají nahradit přírodní vitamíny, které jsou vysokou teplotou při zpracování v těchto krmivech zničeny.

Také konzervují – Proto před lety vznikla první poptávka po umělých vitamínech, které v extrudovaných krmivech mají také významnou úlohu konzervace (aby krmivo dlouho vydrželo).

Dík patří vědcům – Vědci zjistili, že přírodní vitamíny se skládají z mnoha substancí, které ale všechny nelze chemickou cestou napodobit. Objevili však, která složka je v tom či onom vitamínu hlavní účinnou a tu se jim podařilo uměle vyrobit.

Pseudo vitamíny – Tyto umělé vyrobené (pseudo) vitamíny, pro jejichž výrobu se mnohdy používají laciné nosiče a geneticky modifikované plodiny se pak směrem ke spotřebiteli nekorektně presentují jako vitamíny.

Překlenout nedostatek – Některé umělé vitamíny sice umí krátkodobě překlenout výrazný nedostatek, ale po jejich vysazení se symptomy zdravotních potíží vracejí.

Musí je odbourat – Každá nepřírodní látka, stejně tak jako umělé vitamíny zatěžují vnitřní orgány (játra, ledviny), které je musí pracně odbourat. Mnohé syntetické látky se pak v organismu usazují.

Zdravotní problémy – Nadměrný nebo dlouhodobý příjem umělých vitamínů spolu s absencí vitamínů přírodních pak vede dříve nebo později  k rozličným zdravotním problémům (alergie, kožní problémy, kloubní potíže, rakovina).

Zdraví nepřínosné – Proto krmiva pro psy a kočky (granule, konzervy), stejně jako doplňky výživy s umělými vitamíny a s umělými minerály nedoporučujeme.

Zpět na obsah

4. Jak umělé vitamíny v krmivu nebo doplňku poznáme? 

Potěšení z vitamínů – Mnozí majitelé psů jsou potěšeni, že na etiketě svého krmiva nebo doplňku výživy najdou uvedené látky jako například: vitamin E, vitamin A, vitamin B12, Biotin, Zinek, Selen, Mangan nebo Kobalt.

Předčasná radost – Radost z presentovaných vitamínů však bohužel není na místě, protože to nejsou přírodní látky, ale jedná se o látky uměle vyrobené (obdoba E - preparátů z potravinářství).

Deklarovat lze jen umělé – Deklarovat v krmivu nebo potravinách přesné složení a obsažené množství vitaminů, minerálních látek, stopových prvků, poměr vápníku k fosforu a jiných látek lze pouze u látek uměle vyrobených.

Mají měrné jednotky – Pouze umělé vitamíny se dají vážit, dávkovat a následně do krmiv přidávat. Zdali se v krmivu jedná o následně přidané umělé vitamíny poznáme podle měrných jednotek (mg, IE, µg, mcg, apod.) v kterých je jejich přidané množství udáváno.

Přírodní jsou vázány – Přírodní vitamíny jsou vždy vázány do přírodní struktury dané potraviny (maso, zelenina, ovoce, vejce). To je důvod, proč u potravin nebo krmiv, kde nejsou přidány látky umělé nenajdeme množství vitaminů, minerálních látek nebo stopových prvků vyčíslené v měrných jednotkách.

Nemusí je deklarovat – Syntetické vitamíny jsou (především kvůli konzervaci) někdy přidány do masových mouček již u prvovýrobce. Podle zákona pro výrobu zvířecích krmiv, však nemusí finální zpracovatel (výrobce krmiv) v deklaraci tyto syntetické vitamíny uvádět. Proto se může výrobce krmiv v reklamě a na etiketách pochlubit, že jeho krmivo neobsahuje umělé látky (vitamíny, ochucovadla, konzervanty apod.).

Zpět na obsah

Autor článku: Jaroslav Langer – zakladatel přírodní lékárny Baron.cz. Zveřejněno: 11. 3. 2012