Zdravá výživa podle šimpanze

Šimpanz rozumí zdravé výživě >> Proto Nevaří ani Nepeče / Jí Ovoce a Listy / Nejí Pečivo ani Maso.

Vítejte v článku Přírodní lékárny Baron „Zdravá výživa podle šimpanze“. Většina lidí jí to, co jim dávali Rodiče >> Jedí horkem degradovaná mrtvá jídla (vaření, pečení, smažení), navíc v nesprávném složení. ANO >> Lidé jedí to, co jíst nemají a ještě si to vařením zničí. Vzorem pro zdravou výživu je (člověku nejbližší tvor) Šimpanz, který Nevaří ani Nesmaží / Nejí Maso, Těstoviny ani Pečivo (mrtvá strava) >> Šimpanz jí Ovoce, Listy a Květy (živá strava). NAVÍC Nezávidí ani Nelže. PROTO je Zdráv a žije v Radosti a Lásce. Zdroje >> Knihy o zdravé výživě / Související článek >> Příčiny nemocí.

 

Stres, psychické problémy lidí

Přejeme získání přínosných informací o zdravé výživě z přírodní lékárny Baron.

Obsah článku

2. Proč máme jíst stravu syrovou

Vaření degraduje život / Jsme z živých buněk / Proč zvířata nevaří

3. Jak si na syrové stravě pochutnat

Proč si pochutnat / Kuchařky a Speciály / Mám rád teplé jídlo

4. Co a jak máme pro zdraví jíst a pít

Co nejíst / Co a kolik čeho jíst / Jak máme jíst a pít

5. Jak začít zdravě jíst

Vyzkoušet 6 týdnů / Jak začít zdravě jíst / Jak dále zdravě jíst

6. Zelená smoothie jsou základ výživy

Důležitost zeleného / Jak se dělá smoothie / Co jsou zelené listy

7. Ostatní potraviny a doplňky stravy

Lisované šťávy / Kvašená zelenina / Klíčky / Doplňky stravy


Co je zdravá výživa lidí & Jak šimpanz ví, co má jíst

Zdravá výživa jsou Potraviny (Druhy a Podíly), které nám pro přirozenou výživu naprogramovala Příroda. Dostali jsme od ní (stejně jako ostatní živočichové) návod na zdravou výživu (výživový instinkt). Pokud jsme po narození byli kojeni, tak jsme jako miminka jedli zdravou výživu (mateřské mléko). Po odstavení jsme začali jíst to, co nám na talíři dávali doma >> Bohužel většinou mrtvou a nesprávně složenou stravu. To se malému šimpanzovi nestává >> po odstavení od mateřského mléka zapne výživový instinkt a začne jíst svoji přirozenou stravu >> Ovoce a Listy.


Proč lidé jedí mrtvou stravu & Proč jíst jako šimpanz

Lidé jedí to, čím je krmili v dětství a pokračují v tom v dospělosti. Nedivíme se, také nás dříve nenapadlo zjišťovat, co máme pro zdraví jíst. Nárůst nemocí nás vedl k hledání. Nejvíce se Přirozené výživě (tomu, co máme jíst) přiblížila paní Viktoria Boutenková, která Zdravou Výživu více než 30 let zkoumá. Ve světovém Bestseleru „Zelená pro život“ píše >> Lidem se nejvíce podobají šimpanzi. Kromě podobného těla a chůze mají na 99,4 % shodnou DNA. …. a NÁPAD jíst jako šimpanzi byl na světě. ANO >> Syrové ovoce a zelené listy jsou nejblíže Zdravé výživě člověka.


Co je mrtvá strava & Ohřev nad 42°C degraduje energii

V článcích o zdravé výživě se v Přírodní lékárně prolínají pojmy jako Tepelně zpracovaná strava / Horkem degradovaná jídla / Nepřirozená výživa. Jsou to pojmy pro nezdravou výživu, které říkáme Mrtvá strava. Tato strava vzniká ohřevem potravin a jídel nad 42 °C při Vaření, Pečení nebo Smažení. Horko ničí Vitamíny a Enzymy, degraduje Bio Aktivitu (životní energii) potravin, což je (vedle nesprávného složení) hlavní příčinou nemocí. Informace co se v těle odehrává při konzumaci mrtvé stravy nabízí v odstavcích 6 až 9 článek Příčiny nemocí.
 

Ohřev nad 42 °C degraduje životní energii potravin, ničí enzymy, vitamíny a překyseluje.


Co je Nezdravá výživa & Jedení toho co jíst nemáme

Nezdravá výživa znamená (vedle mrtvé stravy) konzumaci druhů potravin, které ČLOVĚK jíst nemá. Největší zátěž pro imunitu / organismus představují Živočišné produkty >> Maso, Vejce, Mléko a Pečivo. Nezdravá výživa Zahleňuje / Zanáší tělo odpadem a Překyseluje. Následkem jsou (vedle obezity) zdravotní problémy, a později NEmoc. Informace proč jíst to, co nám předurčila Příroda nabízí kniha >> Zázračná detoxikace syrovou stravou.

 

Živočišné produkty jsou potravou z druhé ruky. Okrádají tělo o Energii a Enzymy.


2. Proč máme jíst syrovou, rostlinou stravu


a) Jsme z živých buněk & Jako ovoce a zelenina

Naše svaly, kosti, kůže a orgány vytvořila příroda z živých buněk. Ano naše těla stejně jako syrové potraviny (ovoce, zelenina, byliny) jsou z živých buněk. Pouze syrové potraviny jsou BioAktivní >> mají životní energii a enzymy. Proto živé buňky našich těl potřebují horkem nepoškozenou syrovou (živou) stravu.


b) Proč zvířata nevaří & Chtějí zůstat zdravá

Všichni živočichové (kromě lidí) se řídí instinkty. Proto jedí potravu, tak jak ji uloví nebo najdou >> ANO …. svoji potravu jedí syrovou. Proto volně žijící zvířata nejsou nemocná. Navíc Zvířata jedí potravu přirozenou svému druhu >> Srnky jedí trávu, Lev maso a Opice ovoce. Jen člověk zapomněl, CO má jíst.


c) Proč v ZOO krmí syrové & Aby byla zdravá

Zeptejte se chovatelů zvířat v ZOO, proč zvířatům jejich potravu NEvaří, proč jim NEdávají konzervy nebo za horka extrudované granule. Odpověď zní >> Dáváme zvířatům syrovou stravu, aby byla zdravá. Nikdy by nás nenapadlo dávat jim horkem degradované krmení, protože víme, že by onemocněla.


d) Porozumění svému druhu & Kdo má co jíst

V knize Zázračná detoxikace syrovou stravou, která je učebnicí biologie a abecedou léčitelství autor Dr. Robert Morse na straně 17 píše „Jezte pouze potraviny pro člověka biologicky vhodné“. Na straně 18 pak popisuje Anatomické a fyziologické rozdíly mezi Masožravci / Všežravci / Býložravci a Plodožravci, zejména rozdíly v trávicím ústrojí >> Zuby (tvar, účel) / Slinné žlázy (kyselost) / Žaludek (velikost, počet) / Střevo (délka). 
 

  • Masožravci >> Kočka, Lev, Tygr / Jedí >> 80% Maso, 20% Rostliny / Zuby: špičáky k usmrcení a nůžkové stoličky.
     
  • Všežravci >> Ptáci, Vepř, Pes / Jedí >> 60% Maso, 40% Ovoce a Byliny / Zobáky nebo zuby jako Masožravci.
     
  • Býložravci >> Kůň, Srnka, Zajíc / Jedí >> 100% Tráva a Listy / Přední zuby k trhání trávy a ploché žvýkací stoličky.
     
  • Plodožravci >> Člověk, Opice / Jedí >> 90% Ovoce a Listy / Přední zuby k ukousnutí ovoce. Rozmělňovací stoličky.


e) Ruce na utržení jablka & Nemáme vytahovací drápy

Otevřete dlaň, vložte do ní jablko a pomalu zavírejte prsty …. ANO naše ruce jsou vytvarovány pro uchopení a utržení ovoce ze stromu. Naše ruce nemají ostré vytahovací drápy jako kočka. Prohlédněte si zuby v zrcadle. Neuvidíte ostré špičáky ani nůžkové stoličky. To znamená, že nejsme vybavení pro zachycení a usmrcení kořisti, ani pro uhryznutí kusu masa.


f) Co tankujeme do auta & Benzín nebo Diesel ?

Při opuštění porodnice nám nedali návod na obsluhu a výživu našeho nového těla. V tom jsou prodejci aut důslednější a k novému autu dávají příručku, kde se píše, čím máme auto krmit (co máme tankovat >> jestli Benzin nebo Diesel). Když druh paliva spleteme, auto se zastaví. Také naše tělo natankované jiným palivem se zastaví. Jen to trvá déle.


ZÁVĚR tématu "Proč jíst syrovou stravu"

Pro udržení nebo posílení zdraví musí Člověk respektovat svůj živočišný druh a jíst to, co mu předurčil jeho stvořitel >> PŘÍRODA. Jsme (stejně jako opice) Frugivorové, neboli Plodojezci. Při pochybách jestli vařit, či nevařit si připomeňte, že jsme (stejně jako syrové potraviny) z živých buněk, a že zvířata také nevaří. 

3. Jak si na syrové stravě pochutnat


a) Proč si pochutnat & Hrozí návrat k mrtvé stravě

Krásné, voňavé a chutné jídlo je pro nás jeden z požitků, o který nechceme přijít. Proto při přechodu na syrovou (živou) RAW stravu je důležité vybírat si jen jídla a nápoje, které nám opravdu chutnají. JINAK Při konzumaci nudných jídel nevalné chuti hrozí návrat k vařené (mrtvé) stravě. JEDNA z možností, jak zjistit co by nám chutnalo, je návštěva RAW Restaurace. 


b) Jak si pochutnat & Pořídit si RAW kuchařku

Pro většinu lidí je představa rozloučit se s milovanými vařenými, smaženými a pečenými jídly nepřijatelná. Naštěstí nemusí být smutní, protože na trhu jsou RAW kuchařky zdravého nevaření, které představují spoustu receptů na zdravou výživu. ANO …. Můžeme jíst syrová živá jídla, která pěkně vypadají, lákavě voní ale hlavně báječně chutnají.

 

RAW Kuchařky představují živá jídla, která krásně vypadají, lákavě voní a báječně chutnají.

c) Špagety, Pizza, Sýr, Chléb, Dort & Vše už vymyšleno

ANO …. RAW syrová (živá) jídla plná Životní Energie s Vitamínů chutnají lépe než jídla mrtvá. NAVÍC se nemusíme vzdát Špaget, Pizz, Sýrů, Chleba, Polévek ani Dortů. Vše už vymyšleno a vyzkoušeno. Stačí si pořídit RAW kuchařku, vybrat jídlo, pořídit suroviny a tvořit. Nebo zajít do RAW Restaurace a pochutnat si bez práce.

 

Syrové lze udělat Špagety, Pizzu, Sýry, Chléb, Polévky i Dorty >> Vše už vymyšleno.

d) Výběr RAW Kuchařky & Dostupnost RAW surovin

RAW Kuchařky zdravého NEvaření obsahují recepty na Předkrmy, Polévky, Hlavní jídla, Nápoje, Saláty, Zálivky nebo Deserty. K dostání jsou také Speciály pro Smoothie, Šťávy, Kvašení nebo Klíčení. RAW Kuchařky s recepty na (v ČR dostupné suroviny) podle kterých vaříme u Barona  lze prohlížet na stránce Zdravá výživa - knihy.


e) Mám rád teplé jídlo & Ohřát na 42 °C + Ohřev talíře

Mnozí lidé mají rádi teplé jídlo a syrovou stravu si představují jako studená jídla. Přitom například syrové polévky a živá hlavní jídla můžeme jíst příjemně teplá. Stačí je v hrnci na kamnech opatrně ohřát na 42 °C a servírovat na předehřátém talíři. Pak si přijdou na své (pochutnají si) také vyznavači teplých jídel. A to je dobrá zpráva. 

Zpět na obsah

4. Co, Jak a Kolik čeho jíst & Viz 3. Strava Šimpanze


a) Kdo jsou Vitariáni & Lidé, kteří nevaří ani nepečou

Vitariáni jsou chytří Lidé, protože si potravu neničí horkem (Vaření, Pečení, Smažení). Své výživě říkají Syrová strava, RAW strava nebo také Živá strava. Vitariánství je od slova „Vitalita“ >> Proto si můžeme představit, jak se Vitariáni parádně cítí. Vitariáni při sušení nebo ohřevu RAW jídel nepřekračují teplotu 42 °C. Krátkodobě (do 20 minut) snesou enzymy v syrové zelenině a ovoci ohřev do 63°C. Vitarián si dá místo guláše nebo špaget banán nebo jablko  >> ušetří čas a peníze.


b) Druhy potravin a množství & Co jedí lidé a co šimpanzi

Grafy ukazují rozdíly ve výživě (druhy a množství) u Většiny lidí (1), u Vitariánů (2) u Šimpanze (3). V levém grafu vidíme, že většina lidí jí  95 % nesprávných potravin, a ještě mrtvé. Vitariáni nevaří, což je správně, jedí dostatek ovoce, ale málo zelených listů. Proto se Vitariáni cítí báječně, ale nedocílí 100 % kondice. Optimální složení zdravé výživy Lidí představuje graf 3 >> Ovoce (50 %) / Listová zelenina (30 %). Zbytek tvoří Semena a Ořechy / Zelenina (optimálně kvašená) / Mořské řasy / Med. 3 až 5 % mohou tvořit živočišné produkty (například Tatarský biftek).
 

1. Strava většiny lidí      2. Strava Vitariánů   3. Strava Šimpanze
     
     
     

c) Jak máme jídla jíst & 60% Zelená smoothie

Pro maximální využitelnost (stravitelnost) živin a pro úsporu energie trávení jíme 60% ovoce a listové zeleniny rozmixované (smoothie) a 20 % vylisované (šťávy). Ostatních 20 % potravin jíme nezpracované. Rozmixování je nutné hlavně u zelených listů, protože uvolní živiny z tuhé celulózové vlákniny, pro lepší stravitelnost.


d) Co a jak máme pít & Pijeme jedením ovoce

Optimální příjem tekutin docílíme jedením ovoce, které obsahuje 70 až 90 % té nejkvalitnější organické (živé) vody s optimálním obsahem minerálů a vitamínů. Snědením 1 kg ovoce „vypijeme“ 2 až 3 sklenice přirozeně nejzdravější vody (šťávy). Navíc můžeme pít čistou vodu, s kterou ředíme také Smoothie nebo RAW polévky.


e) Hladová voda & Destilovaná / Filtrovaná

Pro pití, když sníme málo ovoce, a pro ředění Smoothie používáme vodu destilovanou nebo filtrovanou reverzní osmózou. Tím vodu zbavíme nečistot, anorganických minerálů, pesticidů a umělých hormonů. Této 100% čisté vodě říkáme „Hladová voda“, protože má jako transportní médium největší kapacitu vázat živiny nebo odpady.


f) Zásady zdravého jedení & Jednoduše / Střídmě

  • Poslední jídlo 3 až 5 hodin před spaním.
     
  • Méně jídla je vždy zdravější než více.
     
  • V jednom jídle jíme co nejméně druhů.
     
  • Jíme pomalu, s Pokorou a Láskou.
     
  • Co nejvíce rozkousat. Zejména listy.
     
  • Při kombinaci jíme živou, a pak mrtvou

Pokud jíme tepelně zpracované (mrtvé) a syrové (živé) v jednom jídle, například špagety (mrtvá strava) a zeleninový salát (živá strava), tak nejprve sníme to živé (salát). Imunitní systém spokojeně hlásí >> Ano je to OK >> Přichází živá strava s vlastními enzymy, které pak pomohou strávit i tu mrtvou část jídla bez enzymů.


g) Zdroje a výběr potravin

Při výběru zdraví nejpřínosnějších potravin se z pohledů zdrojů (kde vyrostli) a z pohledu stavu v jakém se tyto potraviny nacházejí (zralost, čerstvost), řídíme těmito kritérii:

  • Divoce rostoucí >> Nejvíce živin v optimálních poměrech.
     
  • Ze své zahrádky >> Sobě můžeme věřit, proto vhodná volba.
     
  • Bio kvalita >> Více živin, více životní energie, méně chemie.
     
  • Zralost >> Chuť, zásadotvornost / Nezralé je kyselinotvorné.
     
  • Čerstvost >> Od sklizně časem ubývá životní energie a voda.
     
  • Lokálnost >> Vypěstováno co nejblíže, místní soběstačnost, ekologie.

f) Ze své zahrádky

Ovoce, zelenina nebo byliny o kterých na 100% víme, že nejsou chemicky zatížené (postřiky, hnojení), a že vyrostli v úrodné půdě plné živin, si můžeme vypěstovat pouze sami. Kompletní návod na pěstování vlastních potravin v truhlíku doma, na balkoně, na ploché střeše nebo na zahradě presentuje kniha Ekozahrady.

Zpět na obsah

5. Jak začít zdravě jíst & Jak pokračovat


a) Vyzkoušet 6 týdnů & Získat vlastní zkušenost

Informace v tomto článku nekopírují žádné výživové směry ani diety. Jsou to vědomosti čerpané z knih kompetentních autorů, PLUS naše praktické ZKUŠENOSTI. Přesto nevěřte a vyzkoušejte 6 týdnů zvětšit podíl syrové stravy (co nejvíce) >> Získáte vlastní zkušenost, a té už věřit můžete.

b) Jak začít zdravě jíst & Stačí ovocná snídaně

Zdravě jíst můžete začít hned. Stačí si k snídani místo pečiva se šunkou či sýrem, müsli s mlékem nebo koláčku (vše mrtvé) dát jen ovoce >> celé nebo šťávu (vše živé). Optimální je ZELENÉ SMOOTHIE, které do oběda zasytí (viz bod 6). Už po první živé snídani se budete cítit lépe >> A to Vás potěší.


c) Jak dále zdravěji jíst & Přidáme RAW oběd

Nárůst energie, jasnější mysl, pár kilo dole a ústup zdravotních potíží motivuje. Další zvyšování podílu živé stravy závisí na úrovni zdraví, které chcete docílit. Při výskytu projevů detoxikační krize (dočasné zhoršení stavu) rychlost přechodu na živou stravu zpomalíme >> Týká se hlavně silně zatížených lidí.


d) Doma žádná podpora & Najít spřízněné duše

Pokud nemáte v okruhu rodiny, přátel nebo spolupracovníků podporu pro výživu syrovou stravou, pak se osvědčilo vyhledat  spřízněné duše a spojit se s nimi. Najít je můžete pod klíčovými slovy Vitariáni / Živá, syrová nebo RAW strava. Zde najdete lidi, kteří jedí syrovou stravu (vitariáni) a rádi Vás podpoří.

 

6. Biologizace živin v potravě & Energií nabité enzymy

Tepelné zpracování potravin a dlouhé skladování snižuje BioAktivitu (životní energii) živin, což omezuje jejich schopnost prostupu do buněk. Sluneční energií nabité enzymy v doplňku stravy Regulatupro Bio, uvolněné rozštěpením při kaskádové fermentaci ovoce, zeleniny a ořechů zvyšují energii potravy. Tento jev, který nazýváme BIOlogizace živin v potravě, zlepšuje jejich prostup do buněk. BIOlogizaci aktivujeme příjmem 5 ml Regulatupro Bio před jídlem.
 

Regulatpro Bio před jídlem zvyšuje bioaktivitu, a tím využitelnost živin.

Regulatpro Bio před jídlem zvyšuje BioAktivitu potravy a tím využitelnost živin.
.

6. Zelená smoothie jsou základ výživy

a) Důležitost zeleného & Chlorofyl, Vláknina, Omega 3

Kniha Zelená pro život popisuje důležitost zelených listů ve výživě, protože obsahují v optimálním množství důležité živiny. Zejména Chlorofyl (zkapalněné slunce a nositel kyslíku), Vlákninu (čištění střev), Omega 3 mastné kyseliny (metabolismus) a Bílkoviny v ideální formě jednotlivých aminokyselin.


b) Jak se dělá smoothie & Zelené listy + sladké ovoce

Do výkonného mixéru dáme zelené listy, zalijeme vodou a rozmixujeme na kaši. Přidáme sladké ovoce (banán, jablko, ananas), půl citronu a společně s listy domixujeme. ZELENÉ SMOOTHIE je hotovo. Hmotnostní poměr 30 % listy a 70 % ovoce. 200 prověřených receptů nabízí kniha Zelené smoothie.


c) Co jsou zelené listy & Listová zelenina, Pampeliška

Zelené listy jsou např.: Hlávkový salát, Špenát, Rukola nebo Polníček (říkáme jim listová zelenina) představuje kniha Zelené smoothie. Výživnější jsou divoce (volně) rostoucí byliny jako např.: Pampeliška, Jitrocel, Kopřiva nebo Šťovík a listy stromů jako např.: Bříza, Lípa nebo Javor >> více v knize Divoké a jedlé.


d) Mixování uvolní živiny & Nutné u zelených listů

Rozmixováním ovoce a zeleniny docílíme lepší a rychlejší stravitelnost. Tím ušetříme energii trávení. Rozmixování je nutné hlavně u zelených listů, protože uvolní živiny z tuhé celulózové vlákniny. Na 200 smoothie receptů převážně s ovocem a listovou zeleninou představuje kniha Zelené smoothie.

Zpět na obsah

7. Ostatní potraviny a doplňky stravy 


a) Lisované šťávy & Rychlá stravitelnost

Vlákniny zbavené šťávy (lisované z ovoce / zeleniny) jsou nejrychleji stravitelná výživa >> šetří energii trávení. Proto pití šťáv urychluje nárůst energie a regeneraci, což oceníme zejména při léčení. Pokud v jednom dni sníme málo ovoce, které šťávu obsahuje, pak můžeme šťávy pít, ale maximálně 20 % podílu ve výživě.


b) Kvašená zelenina & Probiotické bakterie

Kvašení (fermentování) je proces podobný trávení, při kterém se štěpí enzymy, množí živiny a prospěšné bakterie (probiotika). Zkvašením získáme živou, lehce stravitelnou léčivou stravu. Je to nejzdravější způsob zpracování a konzervace zeleniny.
 

Kvašení je zdraví způsob konzervace / Klíčení umožňuje mít čerstvé rostliny i v zimě.

c) Klíčky a výhonky & Čerstvé po celý rok

Klíčení uvolňuje v budoucích rostlinkách energii a zablokované enzymy. Tím probouzí jejich životní sílu. Z tvrdých semínek, obilovin a luštěnin získáme klíčením poživatelnou a zdravou potravu po celý rok. Zelené výhonky travin a obilnin jsou výborné také pro léčivá zelená smoothie. 


d) Mořské řasy & 20 krát více živin

Život vzešel z moře. Proto mořská voda, mořská sůl a rostliny žijící v moři obsahují kompletní spektrum všech životně důležitých minerálních látek a stopových prvků. Platí to zejména pro rostliny (mořské řasy) rostoucí na mořském dně. Proto řasy obsahují 20 krát více Živin, Vitamínů a Minerálů než rostliny suchozemské.    


8) Doplňky stravy & Při částečném Vitariánství

Při dodržování zásad zdravé výživy uvedených v kapitole 4, a při podílu syrové stravy nad 80% jsme optimálně zaopatřeni. Proto doplňky stravy nepotřebujeme. V opačném případě, když jsme jen částečný Vitarián do 80 %, podáváme BioAktivní doplněk stravy z kaskádově fermentovaného ovoce, ořechů, zeleniny a bylin Regulatpro Bio.
 

Regulátpro Bio posiluje imunitu zejména lidem, kteří jsou jen částečně na živé stravě.

Zpět na obsah

Pomohl Vám článek & Chcete nás podpořit ?

Pokud informace v tomto článku přispěli k nastartování změn ve Vaší výživě vedoucí k upevnění zdraví, pak se splnil záměr našeho poslání, kterým je Šíření informací o přirozeném zdraví. Chcete-li naše aktivity podpořit, řekněte o článku lidem, kteří se o Zdravou výživu zajímají. Zde je adresa článku: https://www.baron.cz/zdrava-vyziva-podle-simpanze/.   

Autor článku

Autorem článku je Jaroslav Langer, zakladatel přírodní lékárny Baron, kde rozumíme přirozenému zdraví. Proto  prezentujeme pouze informace, kterým věříme. Přejeme získání přínosných informací, vedoucích k upevnění zdraví. Zveřejněno 11. 3. 2019. Korektury 3. 4. 2020.
 


Zdraví upevňuje Láska, Radost, Smích a Živá strava